Hvordan bli medlem?

Nybegynnere er alltid velkommen til oss. Hvis du er interessert i en engasjerende og sosial hobby er det bare å ta kontakt med oss på epost borrefylkingen@gmail.com, via Facebook eller komme innom på en trening: med mindre vi er ute på andre arrangementer trener vi fast utenfor Gildehallen på Midgard Vikingsenter onsdager kl 1700 og søndager kl 1200

For å kunne gi best mulig oppfølging, arrangerer vi nybegynnerkurs en gang i året. Dette skjer vanligvis i august eller tidlig september. Etter en innføring i grunnleggende regler og sikkerhet får man som nybegynner grundig oppfølging på trening to ganger i uken. Nybegynnerprogrammet varer i 12 måneder.

En viktig del av vår aktivitet er markeder og andre arrangementer. Det er veldig sosialt å bo sammen i en historisk leir, slappe av rundt leirbålet og forhåpentligvis kunne skryte av egen innsats på slagfeltet. Deltagelse på markeder krever historisk drakt basert på kilder, men vi sørger for ulike kurs slik at alle har mulighet til å lage nødvendig utstyr. Kursene er også en god mulighet til å bli bedre kjent utenfor trening.

Vi har 18-årsgrense for medlemskap og deltagelse på tur. Du kan være med på trening fra fylte 16 år, hvis du har tillatelse fra foresatte.

Hva er hærkamp?

Hærkamp er et regelsystem for å kunne sloss med ulike våpen fra jernalder og middelalder inspirert av historiske teknikker. Våpnene vi bruker er spesiallaget for formålet og er ikke skarpe. På denne måten kan vi sloss på en trygg måte i alt fra dueller til store slag med flere hundre deltagere.

Hvis dette høres ut som noe som bare er for spesielt interesserte, eller store kraftige mannfolk, tar du feil. Hærkamp er en idrett for både kvinner og menn i alle aldre, så lenge du er gammel nok. Treningene er varierte, her er det rom både for de som liker å løpe mest mulig, og for de som foretrekker å løpe mye mindre. Det er en allsidig aktivitet som gir god trening. Du må regne med å bli både varm og svett på våre treninger, og hvis det går virkelig ille kan det også være at du kommer i bedre form.

Våre faste treningstider er onsdager kl 1700 og søndager kl 1200.

Våre forventninger

Det er ikke til å stikke under en stol at vi har høye forventninger til nybegynnere. Det krever litt å begynne med nye hobbyer, og i denne er sikkerhet veldig viktig. Forventningene er ikke høyere enn at de aller fleste kan nå dem med litt innsats – og alle skal føle seg velkomne hos oss. Vi har nulltoleranse for diskriminering, trakassering og mobbing. Nazistiske og rasistiske holdninger aksepteres ikke.

Vi forventer at du:

  • Følger instruksjoner og pålegg fra trenere og andre ansvarspersoner i foreningen så godt som mulig
  • Deltar aktivt på så mange treninger som mulig. Dette er spesielt viktig i starten, hvor fravær fra flere treninger på rad fort fører til at man blir liggende bak de andre nybegynnerne.
  • Deltar på ulike håndverkskurs vi arrangerer i løpet av nybegynnerperioden, så du får skaffet deg det nødvendige utstyret for å delta på treninger og arrangementer.
    • OBS: Det er mye utstyr som markedsføres som viking, men som dessverre mangler kildegrunnlag. Vi anbefaler at du ikke kjøper utstyr før etter kurset, og ikke kjøp noe uten å rådføre med oss først for å unngå bomkjøp.
  • Deltar på ulike sosiale aktiviteter og turer med foreningen i løpet av året.

Oversikt over treningsmål og kurs

Treningsmålene er overordnet, og vil typisk gjennomføres i løpet av 8-9 måneder. Alle nybegynnere skal fullføre hvert hovedmål før neste hovedmål starter, og vil ved manglende progresjon risikere å ikke kunne delta videre i nybegynnerprogrammet av sikkerhetshensyn.

Treningsmål 1: Basis innføring i hærkamp

Treningsmål 2: Skjold

Treningsmål 3: Linjestrid

Treningsmål 4: Spyd

Treningsmål 5: Mer avansert duelltrening

Treningsmål 6: Showkamp

Håndverkskurs

Håndverkskursene gjennomføres i så stor grad som mulig i løpet av høsten/vinteren, og er lagt opp til å gi et basisantrekk. For å delta på tur anbefaler vi at alle har minst to antrekk.

Hanskekurs

Dette er ofte det første kurset som blir satt opp, fordi man ikke kan delta på trening med våpen uten kamphansker. Hansker finnes i flere ulike varianter, og hvilken variant du lager er avhengig av kursholder. Her syr man ofte i både tekstil og lær for å lage en hanske som beskytter godt.

Basis sykurs

Basis sykurs gir en grunnleggende kompetanse på å sy i ull og lin. Kursene gir et basisantrekk for bruk i kamp, som man trenger når man er på historiske arrangementer. Det vil settes opp ulike sykurs, hvor du lærer å sy blant annet en egen hette, kjortler, brok og hoser, og å lage belte.

Skokurs

Historiske sko er et krav for å kunne delta på markeder, og her får du muligheten til å lære å sy enkle sko basert på funn fra yngre jernalder.

Skjoldkurs

Skjoldkurs gir en grunnleggende innføring i å lage skjold tilpasset bruk i hærkamp. Vi får mye gjort på kurset, men deltagere må i etterkant selv montere en råhudskant på skjoldene. Du får selvsagt instruksjon på kurset om hvordan du gjør dette selv.